Balık yiyelim sağlıklı kalalım!
Her ne kadar üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olsak da balık tüketimi konusunda dünyada oldukça geride kalmış durumdayız diye düşünüyorum.Tabii ki bunun çok sayıda sebebi olabilir fakat bir gerçek var ki öncelikli olarak balığın sağlığımız için ne kadar önemli olduğu gerçeğini henüz öğrenemedik veya kabullenemedik.
- Bağışıklık sistemini koruyor
- Omega3 deposu
-Zeka gelişimine fayda sağlıyor
- Kalp sağlığını koruyor
-Kemikleri güçlendiriyor
-Hücreleri onarıyor
-Depresyondan koruyor
- Diyabet riskini azaltıyor
- Alzheimer riskini düşürüyor
- Eklem ağrılarına faydalıdır
Bilimsel verilere göre Türkiye yıllık kişi başı 4-7 Kg aralığında balık tüketimi ile dünyada 167. sırada yer almakta.
Nasıl oluyor da bu kadar az tüketilen balığın saymakla bitmez faydalarını ve sağlığımız İçin sofralarımızdan eksik etmememiz gerçeğini ülkem insanına anlatarak farkındalık yaratamıyoruz…
Peki balığı neden az tüketiyoruz bir düşünelim.Bence ilk önce Ege bölgesi başta olmak üzere ülkemizin kıyı şeridini saymazsak mutfak kültürümüze çok yakın olmaması geliyor.Ege mutfağında adalardan gelen göçle yer edinen balık kültürü üzücü bir şekilde İç Anadolu’dan doğuya doğru gidildikçe yok denilecek kadar azalıyor. Sofralar hamur işi ve kırmızı etin baş rolde olduğu lezzetlerle doluyor.
Oysa ki Anadolu’daki dere yataklarında ve göletlerde tatlı su balık üretiminin artması İçin destek verilebilir,kıyı bölgelerden Deniz balığı taşımacılığı arttırılabilir ve balık kültürü enfes Anadolu mutfağı lezzetleriyle harmanlanarak ortaya enfes Lezzetler çıkarılabilir …
Peki başka sebebi ne olabilir? Kesinlikle Yoğun iş temposu içinde olan insanların evlerine geldiklerinde zahmetsiz ,kokusuz ve ve tüketim ömrü uzun olan gıdaları tercih etmeleri olabilir mi?
Etrafınıza bir bakın bu gibi durumlar İçin her mahallede artık bir balık pişiricisi mevcut.Aldığınız balığın fiyatı üstüne 5-10 TL koyarak mis gibi pişirilmiş balığınızı afiyetle tüketebilirsiniz…
Fiyatıları yüksek olduğu İçin olabilir dediğinizi duyar gibiyim.Sebze, meyve gibi gıdaların en sağlıklısı,en lezzetlisi ve en uygun fiyatlısını nasıl ki mevsiminde alıyorsak balık çeşitlerinide mevsimine göre uygun fiyat ve en lezzetli haliyle tüketebiliriz…Ne zaman mı?
TV haberlerinde “Tezgahlar Balık Doluyor”, “Millet Ucuza Balık Yiyecek” diye haberler ardı ardına çıkmaya başlar ve sonra arada başka bir haber bombardımanı. Balık fiyatları düştü, palamudun tanesi 15TL oldu, Hamsinin kilosu 10 TL oldu gibisinden. İşte Eylül ayı geldiğinde balık yasakları biter ve Balıkçılar Vira Bismillah der ya işte balığı ucuz,lezzetli ve bol bol yemenin zamanı gelmiş demektir.
Balık yiyelim sağlıklı kalalım güzel ülkemin güzel insanları…