Diyarbakır’da Tütsü lezzetinin yeni adresi: OX BARBEKÜ
Diyarbakır’ın stad yolu üzerinde bulunan Sur’un tarihi dokusuna 20 dakika mesafede, yepyeni bir lezzet kapısı aralandı. Adı OX BARBEKÜ - SMOKEHOUSE. Kurucusu ise 28 yaşındaki genç girişimci Habat Orhan. Daha önce birçok sektörde çalışıp deneyim kazanan Orhan, “Ben bu şehre bir şeyler katmak istiyordum. İnsanlar Diyarbakır’a geldiklerinde ‘Burada böyle bir yer de varmış!’ desinler istiyordum” diyor.
Habat Orhan’ın hikâyesi aslında birçok genç girişimcinin hikâyesine benziyor: Tutku, cesaret ve biraz da delilik. Türkiye’nin birçok iline yaptığı seyahatlerde Texas ve Kansas City’nin efsanevi smokehouse’ları deneyimledi.
Aklından geçirdiği yatırım fikrini deneyimleyerek keşfetmiş.Gördükleri içinde uyuyan bir ateşi körüklemiş. “Gezip gördüğü yerlerde yediğim tütsülü etlerin kokusunu, o yavaş yavaş pişen dana kaburgaların verdiği hazzı unutamadım. Dedim ki ‘Bunu Diyarbakır’a getireceğim.’ İnsanlar burada da bu lezzeti hak ediyor.”
OX BARBEKÜ, tam anlamıyla bir “smokehouse” konseptiyle tasarlanmış. Meşe ve ceviz odunuyla 12-14 saat düşük ısıda tütsülenen dana brisket (göğüs), kaburga, kuzu incik ve özel baharat karışımlarıyla marine edilmiş tavuk, menünün yıldızları. Habat Orhan, “Biz etin kendi lezzetini öne çıkarıyoruz. Fazla sos, fazla müdahale yok. Et, odun ve zaman… Gerisi kendiliğinden geliyor” diye özetliyor yaklaşımını.
Menüde yalnızca klasik tütsülü etler yok. Genç şef ekibiyle birlikte geliştirdikleri “Smoked Burger” ve “Smoked Pizza” konsepti de dikkat çekiyor. Tütsülenmiş dana etiyle hazırlanan burger köftesi ya da yine tütsü fırınında 4 saat bekletilen pizza hamuru, müşterilerden tam not alıyor. Yanında sunulan ev yapımı barbekü soslar, coleslaw salatası ve fırınlanmış tatlı patates ise lezzeti tamamlıyor.
Habat Orhan’ın hayalleri OX BARBEKÜ’nün dört duvarıyla sınırlı değil. “İlk hedefimiz Diyarbakır’da bir marka olmak. Ardından bölge illerine, sonra Türkiye geneline yayılmak istiyoruz. İleride kendi tütsü baharat karışımlarımızı ve soslarımızı paketleyip satmayı, hatta ihracat yapmayı hayal ediyorum. Diyarbakır’dan bir barbecue markası çıksın, insanlar ‘Bu lezzet Diyarbakır’dan’ desin istiyorum.”
Açıldığı günden bu yana sosyal medyada hızla yayılan OX BARBEKÜ, özellikle gençlerin uğrak noktası haline gelmiş. “Burası sadece bir restoran değil, bir deneyim” diyen Habat Orhan, ileride canlı müzik geceleri ve yerel sanatçıların eserlerini sergileyecekleri bir galeri köşesi de planlıyor.
Diyarbakır, ciğeriyle, karpuzuyla, burma kadayıfıyla ünlü bir şehir. Şimdi bir de tütsü kokusu eklendi bu kadim kentin sokaklarına. Habat Orhan ve ekibi, “Biz bu şehre lezzet anlamında yeni bir soluk getirdik” diyor ve ekliyor: “Daha yolun çok başındayız. Ama bu tütsü dumanı, çok uzaklara ulaşacak.”
OX BARBEKÜ - SMOKEHOUSE, Diyarbakır’ın lezzet haritasına yeni ve kalıcı bir imza attı. Genç girişimci Habat Orhan’ın hayallerinin ilk durağı burası… Yolun devamı ise tüm Türkiye’yi tütsü kokusuyla sarmaya aday.