Leröy’ün Üstün Lezzet Ödüllü Somonları şimdi Online!

Yarının farklı olması için bugünden harekete geçmek.” Bir firmanın bu cümleyi vizyonu olarak kabul etmesinin sektörde uzun vadeyi hedeflediğinin aynı zamanda kaliteyi hep birinci planda tutuğunun bir kanıtı diye düşündüm ve ürünlerinizi tanıdıkça yanılmadığımı anladım. Şirketinizin uzun yıllara uzanan hikayesini sizden öğrenebilir miyiz?

Ana şirketimiz olan Leröy Seafood Group, 1899 yılında kurulan, Norveç’in en büyük su ürünleri ihracatçısıdır. Toplam Norveç deniz ürünleri ihracatının %18’i ni gerçekleştirir. Dünya çapında 4200 çalışanı ile, günlük globalde, tüm dünya mutfakları için 5 milyon porsiyon balık tedarik eder.

Bu şirketin Türk pazarına girişi ise şöyle gelişti; Türkiye’de 1991 yılında somon balığını işlemek amacıyla Alfarm Alarko faaliyete başladı ve  Leröy, Türkiye’ye somon balığı ihraç eden ilk Norveçli şirket oldu.  2000 yılında İzmit Kartepe’de balık işleme tesisi kuruldu. 2005 yılında bu iki şirket ortak oldu. 2015 yılında ise tüm hisseleri satın alarak, Leröy Turkey olarak yüzde yüz Norveç şirketi oldu. Türkiye’de fabrika yatırımı olan ilk Norveç’li balıkçılık şirketi özelliği taşıyoruz.

Balık işleme tesisimiz 3 bin m2 kapalı alanda, 5 bin ton/yıl işleme kapasite ile uluslararası standartta hizmet veriyor. Bu tesis; Norveç, İsveç, Japonya, Körfez Ülkeleri ile Türkiye’nin tüm perakendecileri tarafından akredite edilmiş, süreklilik içinde denetlenen, Norveç’teki tesisin birebir aynısı olan bir su ürünleri işletmesidir. Bu üretim tesisini iki fabrika haline getirdik. İlkinde somon, ikincisinde Türkiye de yetişen balıkları işleniyoruz. Yerli avcılık balıklarını tedarik ederek, iç piyasa için satış ve balık alımını paralel olarak sürdürüyoruz. En az burada satılan somon miktarı kadar Türkiye’de üretilen çiftlik balıklarını (çipura, levrek) Leröy Turkey’in Avrupa’daki diğer satış ve dağıtım şirketlerine doğrudan ihraç ediyoruz. Yani Türkiye için hem ithalatçı ve ihracatçı konumundayız. 

Taze Somon balığının  yanı sıra  Uskumru, Saithe balığı (mezgit Halibut (Okyanus Mezgiti), Kalkan, Fener Balığı (Monk Fish), ve Cod (Morina) balıkları, karides ile kral yengeç ithal ettiğimiz diğer deniz ürünleri.

Diğer taraftan başta hamsi, tekir, çipura, istavrit gibi önemli yerli avcılık balıklarını pişirmeye hazır, taze, temizlenmiş, hijyenik, etiketinde her türlü gerekli bilgiyle haiz olarak MAP ambalajların içinde Migros’larda satılıyor.

Titiz, özenli ve uluslararası standartlarda üretiminizle başarılı bir hikayeniz var. Ürünlerinizin gıda güvenliği ve kalitesini dinamik tutmak için ne gibi uygulamalar yapıyorsunuz. Müşteri sizin ürünlerinizi neden tercih etmeli, çalışma ilkeleriniz neler bahseder misiniz?

Geçtiğimiz aylarda somon balığımız Norveç’te deniz ürünleri endüstrisinde somon balığının en yüksek tescilini aldı. Böylece ‘Lerøy Salmon ™’ içerik, kalite ve sürdürülebilirlik açısından günümüzde Norveç Somonu için uygulanan endüstri standartlarından daha yüksek kriterlere sahip olduğunu belgeledi. Türkiye’ye ithal edilen somonun % 98’i Norveç’ten, bunun da çoğunluğu taze soğutulmuş olarak  getiriyoruz.

Son yıllarda üniversitelerin yaptığı araştırmalar, tüketicilerin yüzde 60’ının gıdaların ambalajlı olarak satılmasını önemsediğini gösteriyor. Hijyen konusunda en hassas dönemlerden geçtiğimiz şu pandemi günlerinde ambalajlı balık tercihinin çok daha yükselmekte olduğunu da gözlemliyoruz.

Bu gerçekten hareketle, geçtiğimiz yıllarda üretimine başladığımız MAP-Modifiye Atmosfer Paketli  taze somon, çipura, levrek, hamsi, tekir, palamut, lüfer ve istavrit balıkları tüketiciler tarafından daha fazla tercih ediliyor. Taze MAP ambalajlı ürünler için; sezonunda avlanan balıklar bekletilmeden ileri teknoloji kullanılarak temizlenip, analizleri yapılıyor ve paketleniyor. Balık türünde sürdürülebilirlik göz önüne alınarak yalnızca avcılık sezonunda ve yasal boylardaki balıklar avlanıyor.

Taze balıkların MAP ambalajlarının arka kapağında ‘Bunları biliyor muydunuz?’ köşesi yer alıyor. Tüketiciyi bilgilendirmek için hazırlanan bu köşede balığın anatomik ve karakteristik özellikleri ile pişirme yöntemleri hakkında bilgi veriyoruz.

Pek çok ödülünüz olduğunu biliyoruz 2020 yılında aldığınız Uluslararası Lezzet Enstitüsü nün 3 Yıldız Superior Taste Award (Üstün Lezzet Ödülü) ödülü için sizi kutluyorum. Bu ödüller sanırım size daha çok sorumluluk yüklüyor.

Uluslararası Lezzet Enstitüsü, Leröy Somon Füme ve Leröy Alabalık Füme ürünlerini  “3 Yıldız Superior Taste Award” (Üstün Lezzet Ödülü) ile ödüllendirdi.Yerli ve yabancı hammaddeler ile İzmit Kartepe’deki fabrikamızda katma değeri ve ihracat potansiyeli yüksek bu tür deniz ürünleri geliştiriyoruz.  Ülkemizde geliştirdiğimiz sıra dışı lezzetteki ürünlerimizin, dünyanın en saygın şeflerinin değerlendirdiği uluslararası bağımsız bir platformda ödüle layık görülmesi çok değerli bir ölçüt. Bu ödül, ekip arkadaşlarımızın konularında ne kadar uzman olduklarının açık göstergesi; özellikle de ürettiğimiz ürünlerde marka değerinin ne kadar önem arz ettiğini yeniden idrak ettiğimiz bu dönemde.  Ümit ediyorum ki bu prestijli ödül, ülkemizin ve şirketlerimizin uluslararası su ürünleri piyasasında ne kadar güvenilir ve donanımlı bir ticaret ortağı olduğuna katkı sunar ve yeni ihracat kapıları açar. Su ürünleri sektöründe katma değerin en önemli bileşenlerinden biri de tazeliktir. Ülke genelinde geliştirdiğimiz etkin ve hızlı bir lojistik ağ ile en uzak şehirlere dahi balıkları en taze halleriyle dağıtabiliyoruz.

Sıradışı lezzet ödüllerinden birinin Somon fümeye verilmesi beni ayrı mutlu etti. Omega-3 deposu somon balığı artık gereken değerini almaya başladı. Haftada 1 ya da 2 kez balık tüketmek bağışıklığımızı nasıl etkiler?

Sık balık tüketimi vücudun direncine yardımcı oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan gıdaların başında gelen balıklar Omega-3 içeriğinin yanı sıra protein ve selenyum minerali açısından da zengin bir kaynaklardan. Güçlü bir antioksidan olan E vitaminiyle çalışarak sinerji göstererek, vücudu hastalıklara duyarlı hale getirebilecek hasarlardan ve streslerden koruyor. Dengeli beslenmede en hijyenik koşullarda balık tüketimini tercih edenler başta somon, çipura, levrek, hamsi, tekir, lüfer ve istavrit olmak üzere tüm balık çeşitlerini, MAP-Modifiye Atmosfer Paketli olarak Migros gibi yaygın zincir marketlerde bulabilirler.   

Müşteriyi zorlamayan, abartıdan uzak bir pazarlama yöntemi kullandığınızı ve bu durumun size olan güveni arttırdığını düşünüyorum. Map ambalajlı üründe katkı maddesi bulunur mu?

Modifiye Atmosfer Paketli ürünler hazırlanırken; Özellikle yüksek kaliteli, yasal boy ve tüm diğer yasal mevzuatlara uyum sağlamış balıkları seçiyoruz. Modifiye Atmosfer Paketlerin üzerinde açıkta, ambalajsız satılan balıklarda olmayan etiketler mevcut. Ürün etiketlerinde besin değeri, parti numarası, alerjen uyarısı, tüketim uyarısı, tavsiye edilen tüketim tarihi yer alıyor.  Bu sistemde ürünlerle ilgili satın almadan, üretim ve sevkiyata kadar tüm hijyen tedbirleri alınıyor ve izleniyor. Ambalajın üzerindeki etikette yazan parti numarası ile ürünün tüm kayıtlarına kolaylıkla ulaşılabiliyor. Böylece mikrobiyolojik ve kimyasal analizler yaptırılan MAP-Modifiye Atmosfer Paketli ürünlerin, denizden çatala güvenliği kontrol altında tutuyoruz. Yani titiz hijyen şartlarında ambalajlanan balıklar daha uzun mesafelere ulaştırılabiliyor ve her şehrin, her mevsiminde taze balık tüketmesine imkan sağlıyor. Üstelik bu ambalaj sistemi, balıkçılıkta standartların yükselmesine, yasal boylarda balık avlanmasına ve tüketilmesine teşvik edici bir özellik de taşıyor.

Yurt içi ve yurt dışı pazar payınız nedir? Ürünlerinizi iç pazarda hangi noktalarda bulabiliriz?  Soğuk zincirin gerekli olduğu ürünlerinizin, online satışları var mı?

Leröy Seafood Group olarak 2019 yılı üretimi 186.000 ton/yıl, İhracatı 220.000 ton/yıl 2019 Yılı Cirosu 20,5 Milyar NOK (2,2 Milyar Euro ) olduğunu söyleyebilirim.

Ana şirket Norveç başta olmak üzere,13 ülkede balık çiftliği, avcılık, katma değerli ürün, satış ve dağıtım alanlarında faaliyet gösteriyor. Türkiye su ürünleri sektörünün en sürdürülebilir üretici ve iş geliştirici firması olarak 30 yıllık, ülke perakende sektöründe ise 15 yıllık tecrübe sahibiz.

Ürünlerimizi Migros, Carrefoursa, İkea gibi zincir marketler ve şarküteri raflarında bulabilirsiniz. Ayrıca istegelsin gibi online satış kanallarından da yer almaya başladık ve devamı da gelecek.

Sürdürülebilir Balıkçılık ile her mutfakta Leroy olacak mı?

Sürdürülebilir balıkçılık, gelecek nesillerimiz balık yiyebilsin diye, balık türlerinin ve stoklarının azalmaması için yalnızca av sezonunda, yasal boylardaki balıkların avlanması; su ürünleri yetiştiriciliğinde ise çevre ile dost, hijyenik üretim metotlarının geliştirilmesi ve sürekli olarak denetlenmesi sistemine dayanıyor. Leröy olarak tüm üretim faaliyetlerinde doğa dostu ve biyolojik çeşitliliğe duyarlı metotlar uyguluyoruz. Yenilenebilir doğal kaynakların kullanımını ve sürdürülebilir balıkçılığı desteklenmesi için azami çabayı gösteriyoruz. Dünya çapında yaygın olarak mutfaklara giren ürünlerimizin ülkemizde de en uzak köşelere kadar soğuk zincir sistemi ile ulaşması için gerekli altyapıyı genişletiyoruz. Hedefimiz sağlıklı beslenmeye önem veren her tüketicinin mutfağında yer almak.

Tertemiz ayıklanmış iç organları çıkartılmış canlı balıkları marketlerden temin etmek nihai tüketici için büyük bir şans. Doğaya ve çevreye saygılı o kadar ilgi çekici şeyler anlattınız ki en kısa sürede tesisinizi ziyarete geleceğim. En uzak şehirlere, balıkları en taze halleriyle nasıl ulaştırıyorsunuz?

Ürün ambalajlarında Soğuk Zincir ile ulaşımda en hijyenik ve en sağlıklı şartlara dayanıklı malzeme seçimine önem veriyoruz. Norveç’teki merkezimizde izlenebilirlik göz önüne alınarak, balığın yakalanmasından, ürün olarak market raflarında yer aldığı zamanda kadar geçen süreç ambalaj üzerindeki etiketten izlenebiliyor. Bu ambalaj sistemini en yakın zamanda Türkiye’de uygulamayı hedefliyoruz.  Ambalaj, ürünlerin tanıtımda en önemli enstrümanlardan biri olmakla birlikte, tüketici sağlığı için de büyük önem taşıyor. Gıda ürünleri başta olmak üzere her türlü ürün ambalajının sağlıklı koşullarda hazırlanması ve ürünü tüketiciye en sağlıklı şartlarda sunabilmesi için üreticilerin bu konuda Devlet tarafından desteklenmesi önemli ihtiyaçlar arasında yer alıyor. 

Favori Lezzetler Magazin Dergisi Mart 4. sayısında yer alan haberi detaylı okumak için bu linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.favorilezzetler.com/e-dergi/

Kaliteli su ürünleri üretim ve tedariğinde Dünyanın lider şirketi olma yolunda size başarılar diliyorum.

Bu güzel sohbet ve aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.

Nice 30 yıllara Leroy...