Rize’nin 12 ilçesi 12 şefle buluştu

5.Rize Gastronomi Etkinliği 10-13 Ekim tarihlerinde “tat tasarımcısı şefleri, sürdürülebilirlik uzmanlarını, ekonomistleri,  akademisyen ve bölgenin yeşil aktörlerini dünyanın en büyük “Aromatik Yeşil Sofrasında” ağırlamaya hazırlanırken, program kapsamında Rize’nin 12 ilçesi Türkiye’nin çok değerli şef akademisyenleriyle birlikte çalışıyor, sofraların eşsiz tatlarını reçeteye dönüştürüyor.

Yerelin Tadına Şef Dokunuşu

Türkiye’de bir ilk, Rize’nin 12 ilçesi, 12 farklı gastronomi şefi ile birlikte yemekler yaparak eşsiz bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Profesyonel şefler yerinde, bahçede, bağda, bostanda yerel hammaddeleri topluyor, kadınlarla birlikte Karadeniz yemekleri yapıyor.

Hemşin, Fındıklı, Güneysu Rize’nin her biri eşsiz tatlara sahip ilçelerinde Eyüp Kemal Sevinç, Prof. Dr. Alper Kurnaz gibi gastronomi dünyasının önemli isimleriyle birlikte mutfağa girdiler, hasat yaptılar. Prof. Dr. Alper Kurnaz, Şef Eyüp Kemal Sevinç, Uğur Gömeç Hemşin kadınlarıyla geleneksel muhlama yaparken, Prof. Dr. Alper Kurnaz, papaçura’nın sırlarını keşfetti. Şefler gastronominin mutfak sırlarını kadınlarla paylaşırken geleneksel tabaklar akademisyen şeflerin ellerinde profesyonel reçetelere dönüştürüldü. Bir hafta boyunca her ilçede, kadınlarımızın mutfak hafızası, şeflerin vizyonuyla birleştirildi.

Binlerce Yıllık Geçmişi Olan Pilekide Ekmek Pişirildi

Şefler Rize köylerinde, pititada, pilekide bölgeye has muhlama, kara lahana, pepeçura, mısır ekmeği gibi yemekleri pişirdi. Kadınların kadim bilgileri şeflerin dokunuşlarıyla yazılı hale geldi, Türk mutfak kültürüne kazandırıldı.

Daha önce hiç yapılmamış çalışma ile mutfak kültürü profesyonel şefler ve yerel kadınları aynı mutfakta, toprakta buluşturarak mutfak kültürünü yaşayarak saklamanın ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Eyüp Kemal Sevinç Kara Lahana Yaptı

Ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç, “Rize’deki deneyim paha biçilemezdi, toprağa dokunmak, kara lahanayı topraktan toplamak, Rize yağmurlarını sofrada hissetmek, turşu kavurmak her biri “Karadeniz mutfağının sadeliğinde saklı aromatik yolculuğu anlamamı sağladı.  Yöntemlerin arkasındaki doğa yasalarını keşfetmek, iklimin tabağa, damağa olan etkisini görmek paha biçilemezdi” diyerek mutfak kültüründe coğrafyanın etkisine dikkat çekti.

Dr. Tolgahan Tabak Fındıklı’da Tereyağı Yaptı

Şefler Karadeniz mutfağının mevsimsel döngüsünü yerinde yaşarken, yayla göçlerini, sosyal yaşamı ve toplumsal dönüşümün ritmini de hissederek mutfağın yaşayan inceliklerini görme şansı buldular. Tabak, “burada yaşadıklarımız coğrafyanın tabağa olan etkisini çok derinden görmemizi sağladı, Karadeniz mutfağının aromatik temelleri güçlü yapısını görmek inanılmazdı. Hem yöntemler hem de tabaklar çok sağlıklı, üretim kapasitesi artırıldığında tüm Türkiye’ye buradan sağlıklı bir mutfağın hammaddeleri pazarlanabilir” diyerek mutfağın sağlık yönüne dikkat çekti.

Rize’nin Yerel Tatları Kaybolmaktan Kurtuldu

“Yeşil Sofra Aromatik Mutfak” sloganıyla 5. Defa yapılacak olan Rize GastronomiEtkinliği kapsamında planlanan “12 İlçe 12 Mutfak” programı, ilk defa profesyonel şefleri geleneksel mutfaklara yerinde, toprağında ziyaret etme şansı verdi. Rize’nin yeşil sofrasını oluşturan gelenekler, hammaddeler, üretim teknikleri yerel kadınlar ve profesyonel şeflerin elinde bölge mutfak mirasını geleceğe taşıyacak şekilde profesyonelce reçetelendirilerek kaybolmaktan kurtarıldı.