Pandemi Döneminin Sağlıklı Lezzeti: Tarhana
Pandemi Döneminin Sağlıklı Lezzeti: Tarhana
Geleneksel beslenme kültürümüz içerisinde pek çok değerli ürün vardır ki, tarhana bunlar arasında besin değeri ve lezzeti açısından son derece önemlidir. Bununla birlikte tarhananın tarihsel süreci de ilgi çekicidir.
Geleneksel beslenme kültürümüz içerisinde pek çok değerli ürün vardır ki, tarhana bunlar arasında besin değeri ve lezzeti açısından son derece önemlidir. Bununla birlikte tarhananın tarihsel süreci de ilgi çekicidir. Atalarımızın Orta Asya’da yaşadıkları dönemlerden bugüne kadar ulaşan tarhana, bir diğer tanımlama ile kültürel mirasımızın da bir parçasıdır.
Orta Asya’dan göç eden Türkler ve Moğolların Anadolu, Orta Doğu, Macaristan ve diğer bölgelere taşıdıkları tarhana, bölgelere göre “talkuna”, “kışk” ya da “göce” gibi isimler almıştır. Tarhanayı özel kılan ise kış için hazırlanan yiyecekler arasında ilk sırada yer almasıdır. Kışın soğuk günleri için birebir bir gıda olan tarhana, salgın hastalığın oldukça yaygınlaştığı bugünlerde de vitamin deposu olarak öne çıkmaktadır.
Tarhana; buğday unu, kırması, irmik ya da tüm bunların karışımı ile yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve çeşitli aroma verici bitkilerle yoğrulan bir hamurdur. Tarhana hamuru fermente edildikten sonra kurutulur ve öğütülerek, elekten geçirilir. İçerisindeki protein, vitamin ve mineraller her derde deva olacak kadar güçlüdür. Çocukken rahmetli babamın her tarhana çorbası içtiğimizde abimle bana söylettiği özel bir tekerlemesi vardı. ‘’Tarhana tartar boğazımı yırtar, baklava kardeş gel beni kurtar’’ ne mutlu olurduk bu tekerlemeyi tekrar ederken, eminim birçok kişi bu tekerlemeyi duymuştur. Sizde yeni benden duyduysanız çocuklarınıza bu tekerlemeyi söyletip, tarhanaya duyucakları sevgiyi artırabilirsiniz. Sağlıkla ve lezzetle kalın.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.