Tokat Kebabı: Eşsiz lezzet, tanıtımı doğru yapmalıyız!

Etkinlik 01.10.2025 - 15:54, Güncelleme: 01.10.2025 - 15:57 3284 kez okundu.
 

Tokat Kebabı: Eşsiz lezzet, tanıtımı doğru yapmalıyız!

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) düzenlenen “Sürdürülebilir Gastronomi Çalıştayı”nda, Tokat’ın gastronomik hazinesi Tokat kebabı masaya yatırıldı.
Tokat Turizm Tanıtma Derneği (TUDER) öncülüğünde gerçekleşen etkinliğe, Tokat Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, Baştek Tokatlılar Derneği Başkanı İbrahim Ocak, Tokat İstişare Heyeti Başkanı Mehmet Emin Atmaca, sivil toplum temsilcileri, iş insanları ve gastronomi dünyasının önemli isimleri katıldı. Çalıştayın öne çıkan ismi, ünlü şef Ayvaz Akbacak oldu. Tokat kebabının dünyada eşsiz bir lezzet olduğunu vurgulayan Akbacak, tanıtım eksikliği ve işletmeler arası rekabetin bu lezzetin hak ettiği yere ulaşmasını engellediğini belirtti. Akbacak, “Tokat kebabı, özel fırını ve pişirme tekniğiyle benzersiz bir lezzet. Hilesiz, özgün bir kebap. Ancak yurt içi ve yurt dışında Tokat denildiğinde sadece kebapla anılıyoruz, o da yeterince bilinmiyor. İstanbul’da birkaç noktada Tokat kebabı sunuluyor, ama bunlar merkezi lokasyonlarda değil. İnsanlara ‘Gelin, tadın’ diyemiyoruz,” dedi. Akbacak, Tokat kebabının tanıtımı için düzenlenen etkinliklerde bile işletmeler arasında “daha iyi kebap” tartışmalarının yaşandığını ifade etti. “Geçmişte Tokat’ta düzenlenen bir yarışmada ‘Sizin kebabınız az etli, bizimki orijinal’ gibi tartışmalar çıktı. Bu yaklaşım, Tokat kebabına bütünsel bir bakış açısını engelliyor. İşletmeler, ‘Bizim mekân daha iyi’ demek yerine, kebabı bir marka olarak yüceltmeye odaklanmalı,” diye konuştu. Şef, bu rekabetin sektörü zayıflattığını ve Tokat kebabının küresel bir marka olma potansiyelinin değerlendirilemediğini vurguladı. Akbacak, Tokat’ın gastronomik zenginliğinin sadece kebapla sınırlı olmadığını da ekledi: “Tokat’ın kültürel mirası ve farklı lezzetleri çok zengin. Gastronomiyi sadece kebaba indirgemek, bu mirası gölgeler. Kent olarak kenetlenip, tüm lezzetlerimizi tanıtmalıyız.” Çalıştay, Tokat’ın gastronomik değerlerini dünya sahnesine taşımak için yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyarken, katılımcılar Tokat kebabının tanıtımı için daha fazla iş birliği yapılması gerektiği konusunda hemfikir oldu.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) düzenlenen “Sürdürülebilir Gastronomi Çalıştayı”nda, Tokat’ın gastronomik hazinesi Tokat kebabı masaya yatırıldı.

Tokat Turizm Tanıtma Derneği (TUDER) öncülüğünde gerçekleşen etkinliğe, Tokat Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, Baştek Tokatlılar Derneği Başkanı İbrahim Ocak, Tokat İstişare Heyeti Başkanı Mehmet Emin Atmaca, sivil toplum temsilcileri, iş insanları ve gastronomi dünyasının önemli isimleri katıldı.

Çalıştayın öne çıkan ismi, ünlü şef Ayvaz Akbacak oldu. Tokat kebabının dünyada eşsiz bir lezzet olduğunu vurgulayan Akbacak, tanıtım eksikliği ve işletmeler arası rekabetin bu lezzetin hak ettiği yere ulaşmasını engellediğini belirtti. Akbacak, “ Tokat kebabı, özel fırını ve pişirme tekniğiyle benzersiz bir lezzet. Hilesiz, özgün bir kebap. Ancak yurt içi ve yurt dışında Tokat denildiğinde sadece kebapla anılıyoruz, o da yeterince bilinmiyor. İstanbul’da birkaç noktada Tokat kebabı sunuluyor, ama bunlar merkezi lokasyonlarda değil. İnsanlara ‘Gelin, tadın’ diyemiyoruz,” dedi.

Akbacak, Tokat kebabının tanıtımı için düzenlenen etkinliklerde bile işletmeler arasında “daha iyi kebap” tartışmalarının yaşandığını ifade etti. “Geçmişte Tokat’ta düzenlenen bir yarışmada ‘Sizin kebabınız az etli, bizimki orijinal’ gibi tartışmalar çıktı. Bu yaklaşım, Tokat kebabına bütünsel bir bakış açısını engelliyor. İşletmeler, ‘Bizim mekân daha iyi’ demek yerine, kebabı bir marka olarak yüceltmeye odaklanmalı,” diye konuştu. Şef, bu rekabetin sektörü zayıflattığını ve Tokat kebabının küresel bir marka olma potansiyelinin değerlendirilemediğini vurguladı.

Akbacak, Tokat’ın gastronomik zenginliğinin sadece kebapla sınırlı olmadığını da ekledi: “Tokat’ın kültürel mirası ve farklı lezzetleri çok zengin. Gastronomiyi sadece kebaba indirgemek, bu mirası gölgeler. Kent olarak kenetlenip, tüm lezzetlerimizi tanıtmalıyız.”

Çalıştay, Tokat’ın gastronomik değerlerini dünya sahnesine taşımak için yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyarken, katılımcılar Tokat kebabının tanıtımı için daha fazla iş birliği yapılması gerektiği konusunda hemfikir oldu.

Tokat HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve favorilezzetler.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.