Selçuklu mutfağı yurtdışına taşınıyor
Selçuklu mutfağı yurtdışına taşınıyor
Uzun yıllar Konya’da Somatçı Fihi Ma Fih Restorant olarak Selçuklu Mevlevi ve Konya mutfağının eşsiz lezzetlerini sunan bunun yanında Konya gastronomi kültürüne birbirinden değerli eserler kazandıran Emîr-i Çâşnîgîr yani Ulaş Tekerkaya Selçuklu ve Mevlevi mutfağı kültürünü yurtdışında tanıtıyor.
Selçuklu ve Mevlevi mutfağı gibi temalı mutfak kültürlerini işleyen Somatçı 2011 yılında Konya’da hayat bulmuş. Türkiye’de bir ilk olarak Selçuknâme ve Hz. Mevlana’nın eserlerinde geçen yemekleri uzun yıllar yerli ve yabancı birçok misafire sunan şef Ulaş Tekerkaya; mutfak kültürünü anlatma, uygulama ve geliştirme hususunda yapmış olduğu çalışmalar ile geçmişten geleceğe köprü görevi üstleniyor.
Somatçı markasının kurucusu ve şefi Ulaş TEKERKAYA bugüne kadar farklı kuruluşlardan birçok ödül almış, Çatalhöyük, Selçuklu ve Mevlevi mutfağı temaları kapsamında “Somat’a Salâ, Neolitik Çağda Çatalhöyük 9000 Yıllık Mutfak Kültürü, Boncuklu Höyük ve Çatalhöyük 10000 Yıllık Mutfak Kültürü” eserlerini mutfak mirasına kazandırdı. Bu eserler ile 2022 yılında ‘’Yemek kitapları Nobeli” olarak nitelendirilen dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması “Gourmand Cookbook Awards” kategorisinde “Special Awards” ödülünü, 2020 yılında ise Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen turizm zirvesinde “Somatçı Fihi Ma Fih Restaurant” olarak SMS oylaması ile Türkiye’nin en iyi yiyecek içecek restaurantı unvanını elde etti.Şef Ulaş TEKERKAYA bu kültürü gastronomi deneyimi kapsamında daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla 2022 yılında yurt dışına taşıma kararı alarak bu kapsamda “European Union İntellectual Property Office” tarafından 30.05.2023 tarihinde 018823357 numarası ile “Somatçı” markasını uluslararası tescillendirdi ve Somatçı’yı bir dünya markası haline getirdi.
Hollanda’da farklı sektörlerde faaliyet gösteren “Guler Holding” bünyesinde bulunan “La Quisine B.V.” şirketi ile “Somatçı” arasında 21.02.2024 tarihinde anlaşma imzaladı. Böylelikle “Somatçı” markası Çatalhöyük, Selçuklu ve Mevlevi mutfağı temaları ile Avrupa’da yerini almış oldu. Bu kapsamda Amsterdam Osdorp ta 01/05/2024 tarihi itibari ile hizmete başlayan şef Ulaş Tekerkaya kültürümüzü dünyaya tanıtma yolunda önemli bir başarıya imza attı. Tekerkaya; “Somatçı” markasına değer verip birlikte çalışma kararı alan iş ortağımız “Guler Holding” başkanı çok kıymetli Sayın Bahattin GÜLER ile Sayın Abdullah Akın ALTAY ve sayın Yusuf Ali ERDENER’e teşekkür ederim” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.