Birgül Erdoğan
Köşe Yazarı
Birgül Erdoğan
 

Mavi Kurdeleli Mayonez…

Mayonezin nasıl bir hikayesi var biliyor musunuz?Soğuk sos grubundaki 5 temel sostan biri olan, genellikle mutfağımda yaptığım, ancak marketten almam gerektiği zaman da tercih ettiğim mavi kurdeleli mayonezin hikayesini yazmak istedim.Ünlü bir gurme olan Fransız Richelieu Dükü Balear adalarından birini ele geçirir, “mayonnaise” denilen yöreye özgü bir salata sosunu çok beğenir ve tarifini Fransa’ya getirir. VE ESAS HİKAYE BAŞLAR Nina ve kocası Richard Hellmann, savaş sonrası Almanya’dan New York’a göç ederler.  Hem ingilizce bilmeyen, hem de  nasıl para kazanacakları konusunda  fikirleri olmayan göç­men çift, önce ingilizce öğrenmek için dil okuluna giderler.Nina Hellmann, yaptığı sandviçleri okulda arkadaşlarıyla paylaşır ve olanlar olur.. Eşi Richard birkaç ay sonra, Nina Hellmann’ın hazırladı­ğı sandviçleri  bir sepetle okulda getirip satmaya başlar. Sandviçler büyük ilgi görür ve sonrasında küçük bir kamyonet alırlar. Sandviçlerle birlikte ha­zırladıkları salataları da satmaya baş­larlar. Kısa bir süre sonra ilk sandviç dükkanını açarlar. Müş­terileri de her geçen gün artar. Nina, kazandıkları müşterileri kaçırma­mak için sürekli yeni soslar ve tarifler yapmaya başlar. VE YÜRÜ YA KULUM ZAMNI     Avrupa'da bilinen ancak Amerika'da bilinmeyen mayonezi Nina kendisi yapar ve sandviçlerin arasına sürmeye başlar.  Sade olan sandviçlerle karışmasın diye, mayonezli olanlara mavi şerit bağlayarak tezgaha yerleştirir. Mavi kurdeleli olan sandviçler, sade olanlardan daha çok satılmaya başlar.Ve o kadar çok talep görür ki, Nina Hellmann, yaptığı mayonezleri cam şişelere koyup mavi kurdele bağlayarak satmaya başlar.Sonrası, artık "yürü ya kulum" tadında.Soyadlarını taşıyan ünlü Hellmann's mayonezlerinin doğuşu, önlenemez yükselişi, Unilever tarafından alınması..Ve dünyadaki mayonez tüketiminin %45 inin Hellmann's olması. New York'a fakir göçmen olarak gelip, beş yıl sonra zengin, on yıl sonra fabrika sahibi olan, Hellmann'ların mayonezleri üzerindeki mavi kurdelenin sandviçlere bağlanan mavi şeritlerden gelmesi, bugün bile Hellmann's mayonezlerinin etiketlerinde kullanılması ne hoş değil mi?Evde yapmayı düşünenler için, 1756 da Fransız mutfağına giren, 1830 larda tüm Avrupa'nın bildiği, 1841 de ilk defa bir yemek kitabına giren, 1900'lü yıllarda da Amerika'ya yayılan ve yüzyılları aşarak bu güne gelen mayonezin güzel bir tarifihttp://www.birgulunlezzetleri.com/2021/06/ev-yapm-mayonez.html?m= 1  linkinde sizi bekliyor.Şansınızın ve lezzetinizin bol olması dileğiyle.
Ekleme Tarihi: 06 July 2021 - Tuesday
Birgül Erdoğan

Mavi Kurdeleli Mayonez…

Mayonezin nasıl bir hikayesi var biliyor musunuz?

Soğuk sos grubundaki 5 temel sostan biri olan, genellikle mutfağımda yaptığım, ancak marketten almam gerektiği zaman da tercih ettiğim mavi kurdeleli mayonezin hikayesini yazmak istedim.

Ünlü bir gurme olan Fransız Richelieu Dükü Balear adalarından birini ele geçirir, “mayonnaise” denilen yöreye özgü bir salata sosunu çok beğenir ve tarifini Fransa’ya getirir.

VE ESAS HİKAYE BAŞLAR

Nina ve kocası Richard Hellmann, savaş sonrası Almanya’dan New York’a göç ederler.  Hem ingilizce bilmeyen, hem de  nasıl para kazanacakları konusunda  fikirleri olmayan göç­men çift, önce ingilizce öğrenmek için dil okuluna giderler.

Nina Hellmann, yaptığı sandviçleri okulda arkadaşlarıyla paylaşır ve olanlar olur..

Eşi Richard birkaç ay sonra, Nina Hellmann’ın hazırladı­ğı sandviçleri  bir sepetle okulda getirip satmaya başlar. Sandviçler büyük ilgi görür ve sonrasında küçük bir kamyonet alırlar.

Sandviçlerle birlikte ha­zırladıkları salataları da satmaya baş­larlar. Kısa bir süre sonra ilk sandviç dükkanını açarlar. Müş­terileri de her geçen gün artar. Nina, kazandıkları müşterileri kaçırma­mak için sürekli yeni soslar ve tarifler yapmaya başlar.

VE YÜRÜ YA KULUM ZAMNI

     Avrupa'da bilinen ancak Amerika'da bilinmeyen mayonezi Nina kendisi yapar ve sandviçlerin arasına sürmeye başlar. 

Sade olan sandviçlerle karışmasın diye, mayonezli olanlara mavi şerit bağlayarak tezgaha yerleştirir. Mavi kurdeleli olan sandviçler, sade olanlardan daha çok satılmaya başlar.

Ve o kadar çok talep görür ki, Nina Hellmann, yaptığı mayonezleri cam şişelere koyup mavi kurdele bağlayarak satmaya başlar.

Sonrası, artık "yürü ya kulum" tadında.

Soyadlarını taşıyan ünlü Hellmann's mayonezlerinin doğuşu, önlenemez yükselişi, Unilever tarafından alınması..

Ve dünyadaki mayonez tüketiminin %45 inin Hellmann's olması. New York'a fakir göçmen olarak gelip, beş yıl sonra zengin, on yıl sonra fabrika sahibi olan, Hellmann'ların mayonezleri üzerindeki mavi kurdelenin sandviçlere bağlanan mavi şeritlerden gelmesi, bugün bile Hellmann's mayonezlerinin etiketlerinde kullanılması ne hoş değil mi?

Evde yapmayı düşünenler için, 1756 da Fransız mutfağına giren, 1830 larda tüm Avrupa'nın bildiği, 1841 de ilk defa bir yemek kitabına giren, 1900'lü yıllarda da Amerika'ya yayılan ve yüzyılları aşarak bu güne gelen mayonezin güzel bir tarifi

http://www.birgulunlezzetleri.com/2021/06/ev-yapm-mayonez.html?m= 1  linkinde sizi bekliyor.

Şansınızın ve lezzetinizin bol olması dileğiyle.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve favorilezzetler.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.