google.com, pub-5602862468542792, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Dergi1
Dergi Anons
Chef Mehmet Kudat
Köşe Yazarı
Chef Mehmet Kudat
 

Gastronomi zenginliği fiyatla gölgelendi: Türkiye ‘Çok Pahalı’ algısını aşabilecek mi?

Tesla’nın hazırladığı Atlas verilerine göre Türk kahvaltısı 50 ülke arasında ilk sıraya giremedi. Bu sonuç, Türk şeflerini üzmek yerine daha da motive etti. Ancak önlerinde ciddi bir engel var: “Çok pahalı ülkesiniz” eleştirisi. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla dile getirdiği fiyat/performans dengesizliği, Türkiye’nin lezzetli mutfağını gölgede bırakıyor. Sıradan bir yemeğe ödenen yüksek ücretin karşılığının verilmemesi, kalite algısını zedeliyor. Bununla birlikte, turistik bölgelerdeki fahiş fiyatlar hem turistleri hem de yerli halkı olumsuz etkiliyor. Gastronomi uzmanları ve şefler ne diyor? Türkiye’nin yemek kültürünü dünyaya tanıtmak isteyen şefler, sadece iyi yemek yapmanın yetmediğini; bu yemeklerin adil fiyatlarla erişilebilir olmasının da gerektiğini vurguluyor. Sektör temsilcilerine göre çözüm önerileri şöyle: Menülerin şeffaf ve sabit fiyatla sunulması Turistik bölgelerde belediye ve bakanlık denetimlerinin artırılması Zincirler yerine yerel esnaf lokantalarının desteklenmesi Yurtdışında Türk mutfağının sadece lezzetiyle değil, adil fiyat politikasıyla da tanıtılması Gastronomi eğitimi ve kültürel anlatımın güçlendirilmesi Gastronomi şefleri, “Türkiye dünya sıralamalarında birinci olabilir, çünkü lezzet var. Ama bu lezzetin herkes için ulaşılabilir olması gerekir” diyerek sektörün vicdanlı ve sürdürülebilir büyümesine dikkat çekiyor.
Ekleme Tarihi: 25 June 2025 - Wednesday
Chef Mehmet Kudat

Gastronomi zenginliği fiyatla gölgelendi: Türkiye ‘Çok Pahalı’ algısını aşabilecek mi?

Tesla’nın hazırladığı Atlas verilerine göre Türk kahvaltısı 50 ülke arasında ilk sıraya giremedi. Bu sonuç, Türk şeflerini üzmek yerine daha da motive etti. Ancak önlerinde ciddi bir engel var: “Çok pahalı ülkesiniz” eleştirisi.

Özellikle yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla dile getirdiği fiyat/performans dengesizliği, Türkiye’nin lezzetli mutfağını gölgede bırakıyor. Sıradan bir yemeğe ödenen yüksek ücretin karşılığının verilmemesi, kalite algısını zedeliyor. Bununla birlikte, turistik bölgelerdeki fahiş fiyatlar hem turistleri hem de yerli halkı olumsuz etkiliyor.

Gastronomi uzmanları ve şefler ne diyor?

Türkiye’nin yemek kültürünü dünyaya tanıtmak isteyen şefler, sadece iyi yemek yapmanın yetmediğini; bu yemeklerin adil fiyatlarla erişilebilir olmasının da gerektiğini vurguluyor.

Sektör temsilcilerine göre çözüm önerileri şöyle:

Menülerin şeffaf ve sabit fiyatla sunulması

Turistik bölgelerde belediye ve bakanlık denetimlerinin artırılması

Zincirler yerine yerel esnaf lokantalarının desteklenmesi

Yurtdışında Türk mutfağının sadece lezzetiyle değil, adil fiyat politikasıyla da tanıtılması

Gastronomi eğitimi ve kültürel anlatımın güçlendirilmesi

Gastronomi şefleri, “Türkiye dünya sıralamalarında birinci olabilir, çünkü lezzet var. Ama bu lezzetin herkes için ulaşılabilir olması gerekir” diyerek sektörün vicdanlı ve sürdürülebilir büyümesine dikkat çekiyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve favorilezzetler.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.