Bu nedenle çalışma ortamı ve buradaki beslenme alışkanlıklarımız sağlığımızı yakından ilgilendirmektedir.
En temel yanlışlar
Çoğumuz işe yetişmek için ya kahvaltı yapma alışkanlığından vazgeçmekte veyahut ta kahvaltıyı sık sık poğaça, simit, açma gibi hamur işleri ile yaparak kilo artışı ile beraber zaman içerisinde kalp damar hastalıkları ile insülin direncine davetiye çıkarmaktadır.
Bir başka önemli hata da “Öğlen yemeğini bir şeylerle geçiştireyim akşama evde güzel yerim” düşüncesidir. Halbuki atlanan öğlen yemeği nedeniyle kan şekerimizi dalgalandırdığımız gibi akşam evde iki öğünlük yemeği bir arada yiyerek günün yorgunluğu ile televizyon karşısında hareketsiz kalmak sağlıksız bir yaşam tarzı olarak günlük hayatımıza sessizce ve kalıcı olarak yerleşir.
Çalışanlar öğlen yemeğinde neler yemeli?
Maalesef işyeri yoğun bölgelerde yeme içme kültürümüz “Fast food ve Kebap” üzerine kuruludur. İş yerinde yemek verilmeyen çalışanlar için dışarıda bu tarz yemek çeşitleri açıkça sağlıksızdır. Fast food ve kebap yemeklerini mümkün olduğunca az ve seyrek tüketip zeytinyağlı yemeklere, salatalara, baklagillere ağırlık vermek çok daha sağlıklı olacaktır. Öğlen yemeklerinde yenilen tatlılar yoğun insülin salgılanması nedeniyle rehavet ve uyku getirecek ve bu da işyerindeki veriminizi düşürecektir. Tatlı yerine yemekten 2-3 saat sonra çok şekerli olmayan meyvelerden ara öğün yapmak bizi daha canlı tutacaktır.
O halde neleri yapalım, neleri yapmayalım?
Gün boyu yeterli miktarda su tüketilmeliyiz. Su zinde kalmamızı sağlar. Öğün atlamamalıyız uzun toplantılara girmeden önce veya toplantıda ceviz, badem, muz, süt, şekersiz bitter çikolata ve meyveler ile kan şekeri dengelenmelidir. Haftada iki kez balık yemeyi ihmal etmemeliyiz. Balıktaki Omega 3 yağ asitlerinin sağlığımızq faydalarını ve stresimizi azaltıcı etkisini unutmamalıyız.
Kabızlık tüm dünyada şehir hayatını yaşayan çalışanlarda genel bir sorun haline gelmiştir. Bunu önlemede sebze, meyve ve tam tahıllar gibi posası yüksek gıdaları seçmek çok önemlidir.
İşyerinde yorgunluk sorunun karşı sağlıklı beslenme, egzersiz, yeterli su, düzenli uyku büyük önem taşır.
Bağışıklığı güçlendirmek de işimizi kesintisiz olarak hastalanmadan, rapor almadan verimli bir şekilde devam ettirmemizi sağlar. Bağışıklığımızı kuvvetlendirmede sağlıklı gıdalar ile Omega 3, vitamin D, vitamin B 6, vitamin B12, vitamin C, Çinko, Demir gibi beslenme destekleri yararlı olacaktır.
Sonuçta çalışan veya çalışmayan herkes için diyebiliriz ki: Sağlıklı beslenme + Egzersiz + Düzenli uyku + Stres Yönetimi = Bedene saygı = Sağlık.
Bu da hem işyerinde ve hem de günlük hayatta başarı, güzel ilişkiler ve mutluluk demek değil midir?