Tuz gibi beyaz, kristal yapıda olup, tadı kendi başına çok belirgin olmasa da yiyeceğin tadını belirginleştirir. İlk olarak Japonlar tarafından deniz yosunundan izole edilmiş daha sonra da; şeker, şeker pancarı, pirinç, buğday ve mısırdan elde edilmeye başlanmıştır.
Neden Kullanılır?
*MSG’nin Kullanım Amaçları genel olarak şunlardır: Lezzet artırmak: Yemeklere daha yoğun, ve doyurucu bir tat vermek. Maliyet düşürmek. Tüketiciyi cezbetmek: Cips, hazır çorba, noodle gibi ürünlerde bağımlılık yaratabilecek yoğun bir tat sağlar. Bu da tekrar satın alınmayı teşvik eder.
Çin Tuzu hangi gıdalara katılmaktadır?
MSG (Mono Sodyum Glutamat) genellikle “Hazır, paketli ve işlenmiş gıdalarda” bulunur. İşte yaygın örnekler: Hazır çorbalar, Cipsler (özellikle baharatlı çeşitleri, Bulyonlar ve et suyu tabletleri, Hazır erişte / noodle, Et aromalı kraker ve atıştırmalıklar, Bazı soslar (soya sosu, barbekü sosları, teriyaki sosu vb.), Konserve gıdalar (çorba, sebze, et), Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etler, Hazır köfte harçları, Baharat karışımları, Dondurulmuş pizza, nugget ve hamburgerler. Çin Tuzu, hazır gıda ambalajlarında şu adlarla da geçebilir: E621, Glutamat, Sodyum glutamat, Aroma artırıcı, Hidrolize protein, Yeast extract. MSG Kullanılabilen Yemeklere örnek olarak ta şunları sayabiliriz.
- Fast food ürünleri (burger, pizza)
- Çin yemekleri “Çin yemeği sendromu” buradan gelir)
- Hazır döner ve tavuk restoranlarının yemekleri
- Bazı kebaplar ve tantuni türleri ile makarnalar.
Bir de doğal olarak MSG içeren gıdalar vardır. Bunlar da: Domates, Parmesan peyniri, Mantar, Et suyu, Soya sosu ve Anne sütü.
Tüketici Sağlığına zararlı mı ?
Çin Tuzunun potansiyel zararları vardır. Bunlar:
MSG Hassasiyeti (Çin yemeği sendromu): Bazı kişilerde şu geçici belirtilere neden olur: Baş ağrısı, Terleme, Yüzde kızarma, Göğüs ağrısı, Bulantı, Uyuşma, Karıncalanma.
Alerjik Reaksiyonlar: Bazı bireylerde MSG içeren yiyeceklerden sonra rahatsızlık görülebilmektedir.
Nörolojik Etkiler: Hayvanlardaki çalışmalarda yüksek doz MSG’nin sinir hücrelerine zarar verdiği görülmüştür, ancak insanlar üzerindeki etkisi tam olarak kanıtlanmamıştır.MS, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklarla bağlantısı olduğu da iddia edilmiştir, ancak bu bilimsel olarak netleşmiş değildir.
Metabolik Etkiler: Obezite ve insülin direnci ile ilişkisi araştırılmıştır, fakat doğrudan neden olduğu kanıtlanmamıştır.
Sonuç olarak diyebiliriz ki, gıdalarda MSG kullanımı genel olarak belli dozlarda güvenli kabul edilse de tüketicilerde kişisel hassasiyet, alerji ve tat algısı bozukluğuna neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple “Doğal ve işlenmemiş gıdaları tercih etmek” her zaman daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.