Ancak canlı hindi veya hazır pişmiş hindi satın alırken de tüketici sağlığını yakından ilgilendiren bazı önemli noktaların da mutlaka bilinmesi gerekir.
Canlı hindi alıyorsanız!
Satın alınacak hindiler öncelikli olarak hareketli ve tepkisel olmalıdır. Gagaları kırmızı, gözleri cam gibi parlak, tüyleri de siyah ve parlak olmalıdır. Kanat altları da mümkün olduğunca sarı olmalıdır. Bu sarı renk hindinin iyi beslendiğini gösterir. Ayrıca çok önemli bir nokta da satın almak istediğiniz hindide hastalık işaretleri olan göz ve burun akıntısı görülmemelidir.

Hindi etinin genel özellikleri
Sindirimi tavuk etine göre biraz daha güçtür. Çünkü hindi eti zor pişen bir ettir. Bu nedenle pişirmeden önce terbiye edilmelidir. Evde Marine edilip yumuşatıldıktan sonra iyi bir pişirme işleminden geçirmek gerekir.
Pişirilmesi ve muhafazası nasıl olmalı?
Kesilmiş hindinin her bir kilogramına en az 30 dakikalık bir pişirme tavsiye edilir. Yani 5 kiloluk bir hindinin yaklaşık 2,5 saat kadar pişmesi gerekir. Fırının ısı ayarının da 160-175 derece arasında olması önerilir. Evde pişirilmiş veya dışarıdan hazır pişmiş olarak satın alınan hindilerin akşam yemeğinden sonra arta kalanı fırında bekletilmemeli biraz soğuduktan sonra hemen buzdolabına kaldırılmalıdır. Orada da iki günden fazla tutulmamalıdır.
Hindi eti ile oluşabilecek en önemli sağlık riski: Salmonella
İyi pişirilmeyen bir hindi eti diğer kanatlı hayvan etleri gibi Salmonella bakterisi ile tüketicilerde zehirlenmeye neden olabilir. Salmonella zehirlenmeleri hem ülkemizde ve hem de tüm dünya ülkelerinde çok yaygın rastlanan bir zehirlenme çeşididir. Bu tür zehirlenmeler yemekten sonra 8-72 saat içerisinde şekillenebilir. Tedavi edilmezse yüksek ateş, bulantı, kusma ve ishal ile seyreden hastalık bir hafta sürer. O nedenle mutlaka doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi gerekir. Çünkü Salmonella zehirlenmeleri bebeklerde, küçük çocuklarda ve yaşlılarda ölüme neden olabilmektedir
Salmonella tehlikesine karşı ne yapmalıyız?
Dışarıdan hazır pişmiş olarak alınan hindilerin hangi şartlarda, ne zaman, nasıl, nerede hazırlanıp pişirildiği ve ne kadar süreyle, hangi derecede bekletildiği bilgileri çok önem taşımaktadır.
Evde pişirme öncesi hindi eti hiçbir yere değdirilmemeli, suyu damlatılmamalı, parçalama işinde kullanılan bıçak, tahta vb. mutfak ekipmanı yıkanmadan başka amaçla kullanılmamalıdır. Hazırlık işlemlerinden sonra ellerimizi hiçbir yere değdirmeden iki defa sabunla iyice yıkamalı ve hindi yukarıda belirtildiği gibi usulüne uygun bir şekilde pişirilmelidir.
Neticede; biraz bilgi, biraz dikkat ve gerekli hijyen kurallarına uymak bizi yılbaşı sofrasında hindi eti tüketirken olabilecek zehirlenmelere karşı korumaya yetecektir.
